YÖK Başkanı Özvar, “Ege Üniversitesi Türk yükseköğretiminde müstesna bir konuma sahiptir”

Ege Üniversitesi (EÜ) 70. Kuruluş Yıl Dönümü Törenleri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.  YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Ege Üniversitesinin 70. kuruluş yıl dönümü kutlama törenleri kapsamında bir dizi etkinliğe katıldı.

Ege Üniversitesi 70. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde 70. Kuruluş Yıldönümü ve Akademik Yükselme Belgelerinin Takdim Töreni gerçekleştirildi. Törene YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, il protokol üyeleri, EÜ üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören ‘70. Yıl Filmi’nin izlenmesi ile devam etti. EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarının halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.

Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Türk yükseköğretim sistemi, özellikle son yıllarda gösterdiği kurumsal dönüşüm, nitelikli insan kaynağı yatırımları ve uluslararası görünürlük hedefleriyle küresel yükseköğretim alanında daha rekabetçi bir konuma gelmiştir. Türk üniversitelerinin dünya ölçeğinde daha üst sıralara çıkması ve küresel akademik marka değerlere sahip olması Yükseköğretim Kurulunun en öncelikli hedefleri arasındadır. Bu hedeflere ulaşmak; eğitim-öğretimde kalite güvencesi, bilimsel ve teknolojik araştırmalara ayrılan fonlar, mezunlarımızın ulusal ve küresel istihdamda görünürlüğü ve bilimsel yayınlarımızın çıktı ve etkileriyle mümkündür. Bunları sağlamak için yönetsel, kurumsal ve finansal alanlarda hükümetimiz ile istişare halinde daha cesur ve kararlı adımlar atacağız. Bugün geldiğimiz noktada, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgesel ve küresel vizyonu yükseköğretim sistemimizin istikametine de ışık tutmaktadır. Cumhurbaşkanımızın iradesi ve destekleriyle Türk üniversiteleri bugün örneğin; Asya, Afrika, Balkanlar ve Orta Doğu’da stratejik iş birlikleri kurarak farklı bir rekabet avantajı geliştirmektedir. Özellikle Türk dünyası, Balkanlar ve Afrika’da açılan akademik birimler ve ortak üniversite projeleri; Türk yükseköğretimine uluslararası öğrenci hareketliliği ve akademik etkileşim bakımından ciddi bir ivme kazandırmaktadır. Bu yönüyle Türkiye; Frankofon ya da Anglo-Sakson modellerine özenmeden, ilhamını Anadolu topraklarından alan, çok merkezli ve kültürel bağları gözeten bir uluslararasılaşma yaklaşımını benimsemekte ve bölgesel liderlik konumunu güçlendirmektedir.” diye konuştu.

“Şam’da Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulacak”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Türk yükseköğretiminin sahip olduğu büyük tecrübeyi dost ve kardeş ülkelere katkı için kullanmak ve uluslararası ilişkilerimizi güçlendirmek adına geçtiğimiz hafta Suriye’ye fevkalade verimli bir ziyaret gerçekleştirdik. Hepimizin malumu olduğu üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde aktif bir rol oynamaktadır. Bizler de Yükseköğretim Kurulu olarak bu çalışmalara katkı sunmak adına Suriyeli muhataplarımızın davetiyle, bazı üniversite rektörlerimizin de katılımıyla burayı ziyaret ettik. Ziyaretimizde, Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzaladık. Protokolünün en önemli maddesi; Şam’da bir Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yöneliktir. İnşallah, bunu en kısa sürede hayata geçireceğiz. Söz konusu protokol; ülkemizde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin Türkiye’den dönüşleri sonrasında eğitim hayatına uyumlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri de ihtiva etmektedir. Türkiye’de hali hazırda eğitimlerine devam eden ara sınıf öğrencileri, Suriye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapmak isterlerse kendilerine gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Yine protokolle, Türkiye ve Suriye Üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde ortak diploma programları başlatılacak ve Suriye’nin ihtiyaç duyduğu öğretim üyeleri üniversitelerimizde yetiştirilecektir. Bugüne kadar 40 binin üzerinde Suriyeli öğrenci yükseköğretim kurumlarımızdan mezun olmuştur. Suriyeli muhataplarımızla görüşmelerimizde bu mezunlara ait diplomaların Suriye’de denkliğinin tanınması yönünde görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Bu mezunların ülkelerine dönüşü, Suriye’nin yeniden inşa sürecinin temel sac ayaklarından birini oluşturacaktır.  Yükseköğretim alanında atılan bu adımların, Suriye’nin yeniden inşa sürecine ve Türkiye-Suriye dostluğuna mühim katkılar sunacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

“Ege Üniversitesi Türk yükseköğretiminde müstesna bir konuma sahiptir”

İzmir’in, Türk milletinin bağımsızlık iradesinin sembol şehirlerinden biri olduğunu ifade eden YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “İçinde bulunduğumuz anlamlı günlerde bu güzel kentimizde bulunmak hassaten bir mutluluk kaynağıdır. Bu vesileyle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını içtenlikle kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşına katılan, bugün hepsi ebedi aleme irtihal etmiş olan şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ege’nin incisi İzmir; tarihsel, kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir. Bugün 70. kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Ege Üniversitesi ise bu üniversitelerin en köklüsü olması bakımından müstesna bir konumdadır. Ege Üniversitesi, 1955 yılında İzmir’in ilk, Türkiye’nin ise dördüncü üniversitesi olarak kurulmuştur. Tıp ve Ziraat Fakülteleriyle başladığı eğitim-öğretim hayatına, kısa süre içinde Fen, Edebiyat, Mühendislik, Diş Hekimliği ve birçok başka fakülteyi ekleyerek hızla büyümüş, zaman içinde yalnızca bölgesel değil, ulusal ölçekte de bilim ve eğitim alanında öncü bir kurum haline gelmiştir.” dedi.

Prof. Dr. Övzar, “Ege Üniversitesi yıllar içinde sürekli bir ilerleme ve gelişme kaydetmiş, bu durum sadece Ege Üniversitesine değil yükseköğretim sistemimizin tümüne önemli bir değer katmıştır. Dokuz Eylül, Afyon Kocatepe, Pamukkale, Celal Bayar ve Adnan Menderes üniversiteleri başta olmak üzere İzmir ve Ege Bölgesi’ndeki pek çok üniversitenin kuruluşunda Ege Üniversitesinin fevkalade kıymetli katkıları olmuştur. Bu yönüyle, Türk yükseköğretiminde müstesna bir konuma sahiptir. Ege Üniversitesi bünyesinde bulunan çok sayıda fakülte, enstitü, araştırma merkezi, laboratuvar, teknopark gibi birimlerle; eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde öncü üniversitelerimizden biridir. 53 binin üzerinde öğrencisi, yaklaşık 3 bin öğretim elemanı ve 6 bin 600 idari personeliyle Ege Üniversitesi, son derece büyük bir kapasiteye sahiptir. Ege Üniversitesi, sahip olduğu bu büyük kapasiteyle hem İzmir hem de ülkemiz için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük hizmetler üretmeye devam edecektir. Buna olan inancım tamdır” diye konuştu.

“Ege Üniversitesi başarılı bir performans gösteriyor”

Ege Üniversitesinin, Araştırma Üniversiteleri Programına dâhil 23 üniversite arasında yer aldığını hatırlatan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu çerçevede, üniversitemize ait her türlü performans verisi Kurulumuz tarafından çok yakından izlenmektedir. Kurulumuz; en son ‘2024 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nu kamuoyu ile paylaşmıştır. Ege Üniversitesinin çok sayıda değerlendirme başlığında başarılı bir performans gösterdiğini ve üst sıralarda yer aldığını büyük bir memnuniyetle müşahede ediyoruz. Ege Üniversitesi; TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayısı ve destek miktarı, ulusal seviyede endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı ve bütçe miktarı gibi değerlendirme başlıklarının tamamında üst sıralarda yer almaktadır. Başvurulan patent, faydalı model ve tasarım sayısı ile olumlu sonuçlanan patent sayısı Ege Üniversitesinin başarılı performans gösterdiği diğer başlıklardır. Yükseköğretim Kurulu olarak büyük önem verdiğimiz uluslararasılaşma vizyonu bakımından da Ege Üniversitesinin gösterdiği performans fevkalade memnuniyet vericidir. Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenen proje sayısı, yurtdışı üniversite ve kurumlarla birlikte yürütülen proje sayısı, uluslararası değişim programları kapsamında gelen-giden öğretim elemanı ve öğrenci sayısı gibi çok sayıda başlıkta Ege Üniversitesi en başarılı performansı gösteren üniversitelerimizden biridir” dedi.

“Sosyal Sorumlulukta lider Ege Üniversitesi”

Ege Üniversitesinin sosyal sorumluluk alanındaki başarılarına dikkat çeken Prof. Dr. Özvar, “Üniversitelerimizi her vesileyle teşvik ettiğimiz ve büyük önem verdiğimiz topluma hizmet alanında Ege Üniversitesinin hem kurumsal hem de öğrencileri bakımından gösterdiği performans takdire şayandır. Ege Üniversitesi, öğrencilerinin gerçekleştirdiği 1685 adet ve kurum olarak kendi yürüttüğü 1187 adet sosyal sorumluluk projesiyle bütün üniversiteler arasında ilk sırada yer almıştır. Yine, dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen 929 faaliyetle ikinci sırada yer almıştır. Bu vesileyle, sosyal sorumluk bilinciyle hareket eden ve topluma hizmet misyonunu yerine getirme konusunda hassasiyet gösteren üniversitemizin tüm mensuplarına içtenlikle teşekkür ederim” diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Son dönemde üzerinde hassasiyetle durduğumuz sürdürülebilir, iklim ve çevre dostu kampüsler konusunda da Ege Üniversitesi başarılı bir görünüme sahiptir. Buna ilişkin değerlendirmede kullandığımız; sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı ile yeşil, çevreci üniversite endeksi gibi başlıklarda Ege Üniversitesi yine üst sıralarda kendine yer bulmuştur. Bunların dışında doktora mezunu öğrenci sayısı, akredite program sayısı, istihdam edilen araştırmacı sayısı, TÜBİTAK ve YÖK burslarından en fazla faydalanan öğrenci sayısı, öğrencilerin yaptığı sektörel proje sayısı gibi başlıklarda da Ege Üniversitesi fevkalade başarılı sonuçlar elde etmiştir.  Recep Tayyip Üniversitesinde düzenlenen törende ilan ettiğimiz 47 üniversite ve 48 Spor Dostu Kampüs arasında Ege Üniversitesi de bulunmaktadır. Bu vesileyle, üniversitemizi bu başarı için bir kez daha tebrik ederim” dedi.

“YÖK olarak Ege Üniversitemize her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz”

Prof. Dr. Özvar, “Burada vurguladığım 20’den fazla değerlendirme başlığında Ege Üniversitesinin göstermiş olduğu performans son derece memnuniyet vericidir ve takdiri hak etmektedir. Başarıda katkısı bulunan üniversite yönetimini, öğretim elemanlarımızı ve sevgili öğrencilerimizi içtenlikle kutlarım. Bu başarılı performans son derece memnuniyet vericidir ama yapacak daha çok işimiz olduğunu unutmamalıyız. Geliştirmeye açık başlıkları tespit ederek bunlar üzerinde hassasiyetle çalışmaya devam etmeliyiz. Ege Üniversitesine kuruluşundan bugüne kadar emek veren tüm akademisyenlerimizi, idari personelimizi, mezunlarımızı ve katkısı olan herkesi saygıyla anıyor; ahirete irtihal edenleri rahmetle yâd ediyorum. Yükseköğretim Kurulu olarak Üniversitemizin gelişimini desteklemek adına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz. Ege Üniversitesinin başarılarını gelecekte daha da artırarak sürdüreceğine olan inancımız tamdır. Siz değerli akademisyenlerimize, idari personelimize ve öğrencilerimize çalışmalarınızda üstün başarılar diliyorum. Kıymetli rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Ege Üniversitemizin 70. yılını bir kez daha kutluyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.

“Üniversitemiz,  uluslararası arenada saygın bir konuma sahip”

EÜ’nün 70. kuruluş yıl dönümünü gururla kutladıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak “Bugün, Ege Üniversitesi ailesi olarak gurur ve coşku dolu bir günü daha birlikte yaşıyoruz. Öğrencilikten Rektörlüğe kadar her türlü akademik mevkide bulunduğum, Tam Akredite, Öğrenci Odaklı, Sağlık Temalı, Araştırma Üniversitemizin kuruluşunun 70. yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı günde, sizlerle bir arada olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Köklü geçmişiyle üniversitemiz, gerek ulusal gerekse uluslararası arenada saygın bir konuma sahip, öncü bir üniversitedir. Mezun olduğum bu güzide Üniversitenin Rektörü olarak kuruluşunun 70. yılında üniversitemize kazandırdığımız bu saygın konumdan dolayı büyük bir kıvanç ve gurur duyuyorum.” diye konuştu.

         “Sayısız başarılara imza attık”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak “ Bizler, göreve geldiğimiz ilk günden bu yana tarihi sayısız başarılarla dolu saygın üniversitemizi, ülkemizin ve dünyanın en önemli bilim üreten markası haline getirmek için ortak akılla gece gündüz demeden çalıştık. Ege Üniversitesinin köklü tarihine yakışır bir gelecek inşa etmek için üstün gayret sarf ettik ve tüm gücümüzle ve inancımızla çalışmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki bilimsel ilerlemenin merkezi olan üniversitelerin başarılarını geleceğe taşıması, çağın değişen dinamiklerine uyum sağlanması ile mümkündür. Bizler de bu bilinçle hareket ediyor, Üniversitemizin gelişimine katkı sunmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz.  Bizler, üniversitemizi, yükseköğretim camiasında layık olduğu noktaya taşımak için bundan tam 8 yıl önce büyük bir değişim dönüşüm hareketi başlattık ve önemli başarılara hep birlikte imza attık. Bugün gururla belirtmeliyim ki; Cumhuriyetin ikinci asrında ve kuruluşunun 70. Yılında Ege Üniversitesi, Araştırma Üniversitesi unvanına sahip, Türkiye’nin ilk Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini almış, Öğrenci Memnuniyetinde A Plus olmuş, YÖK nezdinde Milli Yenilik ve Avrupa Birliği nezdinde Araştırmacı İnsan Kaynakları Mükemmeliyet Ödüllerine sahip, dijitalleşmeden uluslarasılaşmaya engelsiz üniversiteden yeşil ve spor dostu kampüse kadar Türk yükseköğretim sistemimize birçok alanda örnek olan öncü bir üniversite haline gelmiştir” dedi.

Prof. Dr. Budak, “Dijitalleşme hedefimiz doğrultusunda Türkiye’nin dört siber güvenlik yüksekokulundan birisi üniversitemiz bünyesinde kuruldu. YÖK’ün Yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri kapsamında yaptığı çalışmalar neticesinde üniversitemizde ‘Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’ kuruldu. Fakülte bünyesinde ise ‘Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi’ lisans programı bir sonraki eğitim öğretim döneminde öğrenci alımına başlayacak. Ayrıca, Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Otonom Sistemler Teknikerliği, Oyun Geliştirme ve Programlama ile Önyüz Yazılım Geliştirme ön lisans programlarımız da faaliyete geçti. Alanında ilk ve tek olan Türkiye’nin en büyük prototipleme merkezi olan Ege Derin Teknoloji Fabrikasının açılışını gerçekleştirdik.  Yüzde 100 üniversite sermayeli olan Ege Teknopark’ta 2017 yılında 45 firma bulunuyorken bugün 141 firmaya ulaşmış durumda. Akademisyen ortaklı firma sayısına baktığımızda ise 2017 yılında 18 iken bugün itibariyle 60 firmaya çıkmış durumda. Ege Teknopark artık kabuğuna sığmıyor. Üniversitemizin kuruluşunun 70. Yılında Ege Teknopark’ı genişletiyoruz. 18 bin  metrekare alana 1000 firmanın yer alabileceği bir teknopark haline getiriyoruz.” dedi.

“Uluslararası  marka üniversite olma yolunda  ilerleyeceğiz”

Elde edilen başarıların tesadüf olmadığını, ortak akılla belirlenmiş hedefler doğrultusunda tek yürek olan Ege Üniversitesi ailesinin yoğun mesaisinin karşılığı olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak “YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın desteği ile Ege Üniversitesi tarihindeki en yüksek akademik kadro tahsisini sağladık. Çatısı altında görev yaptığımız köklü üniversitemizi ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği noktaya taşıma hedefiyle attığımız tüm adımlar, sizlerle daha da güçlenmektedir. Hedeflerimiz doğrultusunda gösterdiğiniz yüksek motivasyon ve kararlılık için senato üyelerimiz ve akademisyenlerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Nihai amacımız Ege Üniversitesi markasının gücüne güç katmaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koydukları Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ve Türkiye Yüzyılı ülküsü ile 12. Kalkınma Planı hedeflerine odaklanarak; Cumhuriyetin ikinci asrını Türk bilim yüzyılı yapmak için durmadan duraksamadan, yeni başarı hikâyeleri yazarak Ar-ge’de lider, uluslararası yükseköğretim camiasında tanınır güçlü akademik kadrosuyla iline, bölgesine ve ülkesine yaptığı bilimsel çalışmalarla katkı sağlayan, uluslararası arenada marka üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerleyeceğiz. Üniversitemizin bulunduğu noktaya gelmesinde emeği olan bütün mensuplarımıza minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Ebediyete uğurladığımız tüm hocalarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Başarılarımızın artarak devam edeceğine duyduğum inançla, üniversitemizin 70. kuruluş yıl dönümünü kutluyor, kurulduğu ilk andan itibaren üniversitemizin gelişimine katkı sunan emektarlarımıza; bugün yine aynı heyecan ve adanmışlıkla çalışan tüm mensuplarımıza şahsım ve Ege Üniversitesi adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi

 Başarılı akademisyenlere belgeleri takdim edildi

Konuşmaların ardından başarılı öğretim üyelerine Akademik Yükselme Belgeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi. Belge takdiminin ardından Ege Üniversitesinin 70. Yılı kesilen pastayla kutlandı. 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:Akhisar’da Çağlak Festivali Coşkusu
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

TEGV’in 31. Olağan Genel Kurulu Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleştirildi
Ankara Üniversitesinde 8 bin öğrenci iftar sofrasında buluştu 
Beylikdüzü Belediyesi’nden Dijital Okuryazarlık Eğitimi
Kurs öğrencilerine seminer
Dersimiz Bilinçli Yetiştiricilik
EÜ’de “Ulusal Staj Programı Tanıtım Günleri” devam ediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tekno Haber Merkezi | © 2025 |