Yapay zekâ gibi görünüyor zararlı yazılım çıkıyor

Üretken yapay zekâ araçları etrafındaki çılgınlık sadece sektörleri yeniden şekillendirmekle kalmıyor, aynı zamanda teknolojideki en son gelişmelerin cazibesini kullanan siber suçlular için de verimli bir zemin oluşturuyor. Siber güvenlik şirketi ESET, CapCut gibi popüler içerik oluşturma araçlarını taklit eden zararlı yazılımlara karşı kullanıcıları uyardı. Bu uygulamaların sadece  resmi web sitelerinden ya da güvenilir kaynaklardan indirilmesini önerdi.  

 

Yapay zekâ destekli video düzenleme uygulaması CapCut, dünya genelinde milyonlarca içerik üreticisinin favorisi hâline geldi. Mobil cihazlardan masaüstü bilgisayarlara kadar geniş bir yelpazede kullanılabilen CapCut barındırdığı özelliklerle tercih ediliyor. Bu popülerlik siber suçluların da dikkatinden kaçmıyor. ESET uzmanları, CapCut uygulamasını taklit eden kötü niyetli yazılımların internet ortamında sinsice dolaştığını ve kullanıcıların cihazlarını ele geçirme hedefiyle yayıldığını belirtti.  Siber suçlular, yapay zekâ ile geliştirilmiş içerik üretme vaatleriyle kullanıcıları cezbetmeye çalışıyor. Kullanıcılar, sahte uygulamaları indirdiklerinde verilerini riske atmakla kalmıyor, aynı zamanda cihazlarının kontrolünü dolandırıcılara kaptırma tehlikesiyle de karşı karşıya kalıyor.

 

Uzmanlar, sosyal medya mesajları, e-postalar ve şüpheli reklamlar yoluyla yayılan bu dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şu önerilerde bulundu: 

·       Yeni bir yazılım indirirken yazılımı, meşru bir kaynaktan, genellikle yayıncının resmî web sitesinden aldığınızdan emin olun.

·    Genellikle bu tür web sitelerine yönlendirdiğini iddia eden e-posta veya sosyal medya mesajlarındaki istenmeyen bağlantılara tıklamaktan kaçının; mesajlar sahte olabilir.

·       Uygulamalar  ile ilgili reklamlara  dikkat edin; web sitesine doğrudan tarayıcınıza yazarak veya tercih ettiğiniz arama motorunda arayarak gitmeniz daha iyi olur.

·    Web sitesinin URL’sini inceleyin – yazılım üreticileri normalde URL’lerde çeşitli tuhaf uzantılar veya sinsi “alternatif” sürümler kullanmazlar.

·       Bilinen güvenlik açıklarına karşı korunmak için işletim sisteminizin, tarayıcınızın ve diğer yazılımların güncel olduğundan emin olun.

·       Çok katmanlı güvenlik yazılımı kullanın.

·      Güçlü, benzersiz parolalar ve tüm çevrimiçi iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek gibi temel siber güvenlik hijyen uygulamalarına bağlı kalın.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:İzmir İtfaiyesi 48 saatte 227 yangına müdahale etti
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Samsung’dan zorlu ortamlara dayanıklı güçlendirilmiş Galaxy XCover7 Pro ve Galaxy Tab Active5 Pro çok yakında!
Eğitim sektörüne yönelik siber saldırılar artıyor
Samsung Türkiye, iş ortakları zirvesinde Vision AI stratejisiyle üretilen 2025 yılı TV serisini tanıttı
Vodafone Türkiye Çevresel Ayak İzini Hızla Azaltıyor
Uzun süreli saldırılarda artış yaşanıyor: 2024’te saldırıların %35’i bir aylık süreyi aştı
DLSS, Kingdom Come: Deliverance II, FINAL FANTASY VII REBIRTH ve Daha Fazlasında Performansı Artırıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tekno Haber Merkezi | © 2025 |